Praktijk voor Natuurgeneeskunde DukunDruidCraft

natuurgeneeskundig therapeut

aanpak (op alle levensgebieden, met de 5 natuurgerichte principes) van klachten, kwalen en beperkingen, die zijn aangeboren of chronisch (ge)worden door te zware belasting, of door langdurig onderdrukken van emoties n.a.v. meegemaakte akelige dingen

Zorg en welzijn

Etalage Praktijk – foto Sanne Steers, portretfoto Alex Steers

DukunDruidCraft,

onderdeel van De Troubadour

Praktijkadres:
Burgemeester van Hoofflaan 128
5503 BR Veldhoven

 06 220 87 364 (telefonisch spreekuur dagelijks 08:30 – 09:30) 
dukundruidcraft@de-troubadour.eu

Postadres en administratie:
Postelstraat 14; 5503 BE Veldhoven (telefoonnummer algemeen en administratie: 06 135 58 617)

Kom naar het open inloopspreekuur (op dinsdagen van 10:00 – 11:30). Liever een afspraak op een ander tijdstip? Neem contact op via de knop hieronder.

Je vindt op deze bladzij: (scroll en lees)

+ Wat is dit? Waar gaat dit over? Hulp aan kwetsbare en gekwetste mensen om hun plekje in de zon te heroveren

+ Wat is het bijzondere van bij BATC aangesloten natuurgeneeskundig therapeuten

+ Wat is het unieke van Sanne Steers als natuurgeneeskundig therapeut

+ Probleemvoorbeelden (met oplossing en resultaat waarnaartoe gewerkt wordt) Ze hebben iets gemeen waardoor ze gezamenlijk onder mijn specialisatie “kwetsbare en gekwetste mensen” vallen:

# 1 – met oplossing “Individueel, Praktijk”: Vastgelopen. Chronische klachten door ziekte, ongevalsgevolg of aangeboren. (Alzheimer. Parkinson. NAH. HSP. AD(H)D. Autisme. Burnout. Depressie. PTSS.)

# 2 – met oplossing “Individueel, aan huis”: Vastgelopen en regie over eigen leven kwijt door chronische uitputting of ziekte of aangeboren. Niet meer in staat voor zichzelf te zorgen. (Alzheimer. Parkinson. NAH. HSP. AD(H)D. Autisme. Burnout. Depressie. PTSS.)

# 3 – met oplossing “Groepsactiviteiten”: Vastgelopen. Sociale contacten verloren. Eenzaam. Vastgelopen. Chronische klachten door ziekte, aangeboren, of verlies van iets wat belangrijk was in leven. (Alzheimer. Parkinson. NAH. HSP. AD(H)D. Autisme. Burnout. Depressie. PTSS.)

# 4 – met oplossing “Bedrijfsabonnement”: =>Bedrijf: werknemers die dreigen vast te lopen. Burnout. Depressie. Door burnout onderkend autisme, HSP, depressie of PTSS. =>Woonzorginstelling: clienten met complexe chronische problematiek, geestelijk & fysiek. (Alzheimer. Parkinson. NAH. HSP. AD(H)D. Autisme. Depressie. PTSS.)

+ What’s in a name… en wat kun je ermee. Wat betekent “DukunDruidCraft” en hoe spreek je dat eigenlijk uit (doe-koenn-dróe-ìd-kraft). Wat zijn die vijf natuurgerichte principes waarmee natuurgeneeskundig therapeuten werken? (Energie, Prikkeloverdracht, Drainage, Voeding, Psyche) Hoe gaat dat en wat heb je eraan. De onderlinge beïnvloeding van lichaam, geest en emoties.

 

Wat is dit? Waar gaat dit over?

Hier krijgen gekwetste en kwetsbare mensen de ruimte om hun plekje onder de zon te heroveren of te vinden.

Dit is voor mij: doen wat ik het allerliefste doe, al van klein kind af aan: kwetsbare en gekwetste mensen helpen om hun plekje in de zon, hun Levensblijheid, terug te winnen. 

Als kind begon het met planten die verbannen waren naar de composthoop omdat ze gevallen of geknakt waren. Die haalde ik in huis, vertroetelde ze, sprak tegen ze, zette ze daar waar ze het beste tot hun recht kwamen, “het blijst gingen kijken”. En waar ze …. gingen bloeien. Daar kon ik uren naar kijken. Zo blij werd ik ervan.

En dieren, vogels die tegen het raam gevlogen waren. Een egeltje dat in de winter uit zijn slaapplek was gekomen en rillend over de stoep liep. Een kat die heel erg schuw aan kwam lopen, als hij alleen maar het idee had dat je naar hem keek, dan raakte hij in paniek. Na een jaar of vier durfde hij heel stilletjes op schoot te gaan zitten – als je deed of je niets in de gaten had. Nog twee jaar later keek hij vol enthousiasme mee naar tv, liefst iets van een opera of een romantisch- psychologische film. Toen er nog weer later een hond tijdelijk in huis kwam, “gaf hij de opvoeding door”. De nogal ADHD hond werd rustig en aanhankelijk, ging zich veilig voelen.

Juist gekwetste en kwetsbare mensen die zich zo afgedankt voelen als een geknakte plant, die de weg kwijt zijn geraakt, akelige dingen hebben meegemaakt, zich angstig en onzeker voelen, hun vertrouwen in zichzelf en hun eigen kunnen hebben verloren (of misschien nooit gehad), juist die mensen wil ik graag ondersteunen bij het terugvinden van zichzelf en hun eigen plekje in de zon, en hun Levensblijheid.

Niemand hoeft zich te bewijzen, om gelukkig te mogen zijn. Als je geboren bent, als je leeft, dan is dàt het enige toegangskaartje dat je nodig hebt voor je eigen plekje in de zon om gelukkig te zijn. Je BENT er, en dus MAG JE ER ZIJN. 

 

Foto: Sanne Steers – Ook al heb je nog zo hard het gevoel dat je er alleen maar wat bij bungelt: je mag er zijn, je hebt recht op een plekje onder de zon

Foto: Sanne Steers – Als  ik het kon, dan jij toch ook…?

Bij BATC aangesloten natuurgeneeskundig therapeut

+ de bij BATC aangesloten natuurgeneeskundig therapeuten zijn geschoold in en deskundig op meer dan een werkgebied binnen de natuurgeneeskunde

+ kom je met een probleem bij een BATC-therapeut, dan wordt er vanuit tenminste vijf verschillende werkgebieden naar gekeken

+ pak je een probleem aan door te kijken naar wat er aan gedaan kan worden op verschillende gebieden en manieren (praten, lifestyle, eten en drinken, lichaamsbeweging, kruiden e.d., massage enz), dan hoef je maar op een adres te zijn voor het hele pakket aan hulp

+wij houden rekening met wat jij in jouw situatie nodig hebt. Als je naar de Praktijk komt, maar wel bv in een rolstoel zit, dan is dat geen probleem: er is een rolstoelhelling, er is een sta-op-stoel en er zijn andere voorzieningen om het je mogelijk te maken bij ons te komen

+ als je op jouw adres de hulp, ondersteuning, begeleiding, en evt ook de verzorging kunt krijgen die je nodig hebt, van een klein team waarvan je iedereen kent, dan geeft dat rust en meer ruimte om te werken aan je geestelijke en fysieke gezondheid. Dat doen we graag!

+ afhankelijk van wat voor jou het beste is, werken we individueel met je, maar zijn er ook groepssessies waar je aan mee kunt doen

 

Sanne Steers

+ is gespecialiseerd in problemen, klachten en kwalen, die zijn ontstaan door langdurig boven je kracht te leven, flink te willen zijn en vol te houden. Totdat het niet meer gaat en er echt hulp nodig is. 

+ als je een kloof ervaart tussen wat je wilt en moet doen enerzijds en anderzijds wat je kunt doen. Door dingen die niet simpel op te lossen zijn. Daarbij ondersteuning bieden en helpen om het maximale uit je leven te halen, daarin zijn wij gespecialiseerd.

+ Autisme, HSP, AD(H)D, allergieën, het in je rugzak met je meedragen van traumatische ervaringen (ongeval, geweld, oorlog), of het tussen twee culturen in gevallen zijn.

+ Door (dreigende) burnout, (beginnende of gevorderde) Parkinson, Alzheimer  in het leven vastgelopen, dan is het onze lust en ons leven om je te helpen weer vooruit te kunnen, opnieuw levensblijheid te ervaren

 

PROBLEEM voorbeeld  1: een kloof ervaren tussen wat je wilt of moet doen enerzijds en wat je kunt doen anderzijds. Chronische geestelijke / fysieke klachten

Foto: Alex Steers – vastlopen in een stikdonker woud

Je ziet er geen gat meer in, je bent bang dat je vast loopt op je werk of in je leven. Of, als je eerlijk bent, ben je al vastgelopen. Door klachten die heel geleidelijk zijn ontstaan. Geestelijke en fysieke pijn die elkaar beïnvloeden. Het is een chaos in jezelf en om je heen. Je bent bang voor “wat als ze het merken” – de mensen om je heen, je familie en op het werk. Wat als ze merken dat je het niet meer redt. Wat dan?

Je bent doorlopend moe en voelt je rot. Je kunt de energie om je werk te doen alleen nog maar met heel erg veel wilskracht opbrengen. Of het lukt helemaal niet meer. Ook om aandacht te geven aan familie en vrienden, dat trek je niet meer. Het is je zelfs te veel als zij jou aandacht willen geven.

Je hebt misschien al langere tijd pijn hier of daar, of chronische klachten waarvan de mensen om je heen zeggen dat “het tussen je oren zit”. Of “dat je maar wat flinker moet worden”. Of “dat het alleen maar stress is”. Of “dat je er toch inmiddels wel overheen zou moeten zijn dat je iets akeligs hebt meegemaakt”.

Het kan zijn dat je en diagnose hebt voor een chronische aandoening, of voor autisme, of voor AD(H)D, HSP, of wat dan ook. Maar daar volgens “de mensen die het voor het zeggen hebben” mee zou moeten kunnen leven.

Maar je kunt er niet mee leven, het legt je leven lam, beperkt je zowel in je werk(mogelijkheden) als in je privéleven. Je kunt niet meer.

Je wilt gewoon blij je eigen leven kunnen leiden, maar het gaat niet, wat anderen ook zeggen. Het is geen onwil, het is onmacht 

Foto: Alex Steers – de diepte van de ziel herkennen in een vennetje dat ontstaan is bij het smelten van de ijskorst na de laatste ijstijd.

Ga via de menuknop “zorg en welzijn” naar “individueel, praktijk” om meer te weten te komen.

Of: ga hierboven, in de kop van de bladzijde, gelijk naar de knop “contact” voor het maken van een afspraak voor een – gratis – kennismakingsgesprek. Om te praten over waar jij behoefte aan hebt, en hoe wij jou op weg kunnen helpen. 

OPLOSSING – individueel, Praktijk: omdat chronisch geworden klachten alle levensgebieden beïnvloeden, en lichaam, geest, emoties gezamenlijk van slag zijn geraakt, bestaat de oplossing om weer terug bij jezelf te komen uit een op jou persoonlijk afgestemd programma. Een programma waarin op een voor jou te behappen manier en in een door jou bij te houden tempo jouw lichaam, geest en emoties ondersteund worden. Zodat je “machientje mens” straks plezierig werkt en jij zo optimaal mogelijk kan genieten van de fijne dingen in je leven. Op naar levensblijheid.

Het eerste wat je nodig hebt, als je in die vastgelopen situatie zit, is dat er met aandacht naar je geluisterd wordt. Trouwens ook wanneer je het niet zo ver hebt laten komen als in dat ‘worst case scenario’ dat ik hiervoor schetste, is het belangrijk dat er allereerst naar je geluisterd wordt. Wat is de situatie waarin je zit. Wat ervaar je als je grootste last en waar ben je bang voor dat er kan gaan gebeuren als er niks gebeurt.

En: waar wil je heen? Wat wil je dat er wèl gaat gebeuren? Wat heb je nodig – concreet of gevoelsmatig – om je leven op te kunnen pakken, weer rustig adem te kunnen halen, je levensblijheid te hervinden.

Foto: Alex Steers – Rustig jezelf en je eigen pad hervinden

Bewustwording is stap 1, het kan zijn dat het je voldoende helpt om het licht weer te zien schijnen in je leven.

Maar over het algemeen is er meer nodig, en maken we in onderling overleg een plan wat je helpt om weer zo lekker mogelijk in je vel te komen zitten. Dat is niet voor niks een fysieke uitdrukking voor een geestelijk gevoel.

Lichaam en geest werken samen en beïnvloeden elkaar wederzijds. En ook je energie en je emoties.

Als je ‘er doorheen zit’, dan begin je met dingen die geen energie kosten, maar juist opleveren: voeding en hoe je je leven van alledag hebt ingericht. Op weke manier zijn daar aanpassingen in te maken, die jou niet te veel moeite (energie die je niet hebt) kosten, maar wel heel veel energie opleveren.

Als dat in de rit is, kijken we hoe het proces richting heelwording verder ondersteund kan worden met o.a.  kruiden, bloesemremedies en essences. Creatieve of narratieve therapie, of met klanken en geluid. Zoals bv ratel- en drummeditatie om je stevig met beide voeten terug op de grond te krijgen, bij jezelf.

Een volgende stap kan letterlijk wat dichter op de huid komen. Lichaamswerk: oefeningen doen, reflexzonetherapie of een van de vele vormen van massage die er zijn voor vermindering van pijn of om je eigen lijf weer te voelen als een fijn huis om in te wonen. Een voetbad met voet- en onderbeenmassage kan je letterlijk en figuurlijk weer op de been krijgen.

Als je weer op de been gezet bent, wil je zeker weten dat je op je eigen benen kunt lopen. Dan is het goed om zeker te weten dat je niet ook nog andermans lasten met je meezeult. Daarbij kunnen familieopstellingen een enorme boost geven.

Dit hele traject wordt ingebed in counseling en levenswegcoaching om je sterk genoeg te maken dat je het leven echt zelf weer aankunt. Dat je met levensblijheid je eigen weg kunt gaan naar je eigen doel. 

RESULTAAT:

Met hervonden levensblijheid je eigen weg kunnen gaan. Weten hoe je je lichaam en geest kunt helpen om zo goed mogelijk te kunnen maken van je leven wat je er zelf van wilt maken.

Veel klachten kunnen verdwenen of opgelost zijn, maar niet alles is altijd te genezen.

Maar toch, ook als je te maken hebt met iets dat ongeneeslijk is, dan weet je nu in ieder geval wel, hoe je je lichaam en geest zodanig kunt ondersteunen dat je zo min mogelijk last (en in sommige gevallen: geen last) hebt van je ziekte, aandoening, van de akelige (gewelds- of oorlogs)herinneringen in je rugzakje, een ongevalsgevolg of aangeboren beperking.

En je hebt ervaren dat er weliswaar dingen kunnen zijn die te zwaar of te moeilijk zijn voor jou, maar dat dat niet betekent dat je ‘niks kunt’ of ‘nergens goed voor bent’. Want je hebt leren ontdekken waar juist jij goed in bent. Dat je daarmee aan de slag kunt, en daar je levensblijheid uit kunt putten. Ook al heb je misschien voor andere dingen blijvend hulp nodig. Maar is het niet zo dat niemand ‘alles kan’, iedereen wel bij iets  hulp nodig heeft?

Zo kun je met een fier opgericht hoofd door het leven. Want ook voor mensen met kwetsuren of kwetsbare mensen is er een plek onder de zon waar ze kunnen schitteren! 

 

Foto: Alex Steers – Rhodondendron stralend in bloei, maar wel ‘onder bescherming van’ een berkenboom

PROBLEEM voorbeeld 2: is nog een stap heftiger dan probleemvoorbeeld 1: . Je voelt je een object, uit en naast jezelf geduwd door allerlei hulpverleners die langs komen rennen. Je voelt je naar omdat je niks meer te zeggen lijkt te hebben over je eigen leven. Dat maakt de chronische klachten die je hebt, en die vergelijkbaar zijn als die in het hierboven geschetste eerste voorbeeld, nog eens zo zwaar te dragen.

Je ervaart chronische moeilijkheden door ouderdomskwalen, een al dan niet aangeboren beperking, een ziekte, of de gevolgen van een ongeval of het mee hebben gemaakt van (oorlogs)geweld.

Maar daar komt bovenop, dat je niet goed voor jezelf kunt zorgen. Of je bent het overzicht en de regie over je leven kwijtgeraakt of aan het kwijtraken.

Je krijgt mensen aan huis die “als een speer” langsrennen om met jou en voor jou dingen te doen, die weliswaar nodig zijn, maar jou het gevoel geven, dat je alleen maar een object bent. Je voelt je eenzaam en aan de kant gezet.

Foto: Sanne Steers – je voelt je eenzaam en aan de kant gezet

OPLOSSING – individueel, aan huis: ongeveer hetzelfde als de oplossing van probleemvoorbeeld 1. Maar dan deels in de Praktijk en deels bij jou thuis. En uitgebreider. Levenswegcoaching om te helpen de regie over het eigen leven (terug) te krijgen, en erop uit te gaan om eenzaamheid weg te laten smelten. Als je dat nodig hebt omdat je in een rolstoel zit of bedlegerig bent (hulp bij) persoonlijke verzorging, steunkousen aandoen, benen zwachtelen, wondzorg.

De hulp en ondersteuning die je nodig hebt om de regie over je eigen leven (terug) te krijgen en te houden begint met de regie nemen  over je eigen leefplek.

En over jezelf. Over de kleren die je draagt, het eten dat je eet en ook de muziek die je aan hebt, of waar je op tv naar kijkt. 

Alles waar helpende handen voor langs kunnen komen, nemen wij op in het totale pakket van het traject waarmee we je ondersteunen.

Terwijl er aan het samen met jou afgesproken programma gewerkt wordt, laten we ondertussen ‘als vanzelf’ de handen laten wapperen om te doen wat er te doen is. Wij vinden het belangrijk dat de persoonlijke verzorging en evt wondzorg plaatsvindt vanuit aandacht en respect voor jou als medemens.   

Foto: Alex Steers – tulpen langs het voetpad

RESULTAAT:

Levensblijheid door erkenning van je menselijke waardigheid. Met zo min mogelijk ‘last’ leven en ontdekken hoe je ondanks alles wat je niet (meer) kunt toch leuke dingen kunt doen. Hoe je ‘anders’ kunt zijn, en je eigen kwaliteiten kunt hebben. Misschien niet eens zozeer ondanks als wel dankzij wat je mee hebt gemaakt aan problemen waar je je uit hebt proberen te worstelen. Weer je eigen plek in het leven hebben, met sociale contacten, en voldoening ervaren van wat je in en met je leven kunt doen. Liefde ervaren van en geven aan de mensen om je heen.  

Foto: Sanne Steers – …liefde geven en liefde ontvangen…

PROBLEEM voorbeeld 3: Eenzaamheid, weinig tot geen vrienden, en je familie kan je ook al niet echt steunen. 

Je voelt je eenzaam, alleen en kunt bij niemand terecht voor een luisterend oor of wat menselijk contact. Voel je je al rot door de omstandigheden, je ziekte of beperking, en dan ook nog niemand hebben om je helpen er nog wat van te maken. Dan zak je wel erg diep in de put weg.

Foto: Sanne Steers – “wat doen wij Hollandse koeien hier in een stal op Java…?” “Samen eenzaam zijn in een ver en vreemd land is toch best gezellig, niet dan?”

OPLOSSING – groepsactiviteiten: samen met anderen leuke dingen doen. Anderen die ofwel in ongeveer dezelfde situatie zitten als jij, ofwel op de inhoud van de workshop afkomen. Om zo samen iets te doen waar iedereen blij(er) van wordt.

Samen met anderen bezig zijn met iets wat jij en wat zij als verrijkend ervaren in het leven. Het kan iets zijn op het gebied van creativiteit (bv knutselen, dromenvanger maken, handwerken), spiritualiteit (mediteren met drums en ratels, zingen, dansen) of iets met een concreet nut (samen koken en eten, leren hoe bij elkaar nek- en schouder-pijn weg te masseren, wandelen in de natuur), of samen gezellig muziek maken en zingen gewoon omdat het leuk is en je er blij van wordt.

RESULTAAT: Er weer even tegen kunnen, met een lichter gemoed naar huis terug. Misschien zelfs mensen ontmoet met wie het er in zit om vaker contact te hebben om wat aanspraak aan elkaar te hebben.

Er lekker even uit geweest zijn, dat geeft energie. Contact gehad hebben met medemensen, al is het maar door samen met iets bezig te zijn met iets waar je samen van genoot, dat geeft een lichtpuntje in het duister, een blij gevoel, waardoor je met een lichter gemoed naar huis gaat, en daar het gevoel hebt dat de zon wat met je mee is gegaan, wat sprankeltjes blijheid  om zich heen heeft gestrooid. Zodat jij er weer even tegen kan. Misschien blij vooruit kijkt naar een volgende keer of weet dat er nu mensen zijn tegen wie je ‘hoi!’ kunt zeggen als je ze ontmoet op straat of in de winkel. 

Foto: Sanne Steers – Hoi tegen je vriendjes zeggen

PROBLEEM voorbeeld 4: het loopt niet lekker binnen je bedrijf. Of tussen sommige afdelingen, of met sommige mensen. Het gaat je aan het hart en het kost je geld. 

Oké, als werkgever ‘moet’ je je bekommeren om het welzijn van je werknemers. Maar je doet dat ook echt en niet alleen omdat het moet. Dus je wilt verder dan alleen het minimale inzetten om je mensen weer fris en fruitig rond te zien lopen, en dat er een goed contact, een goede sfeer, een teamgeest is. Je wilt dat er nu eens iets gebeurd, dat het stof en de modder en het geworstel vervangt door blijheid, optimisme, teamspirit en actie. Of ‘iets’ om die werknemer die het zwaar heeft, richting burnout gaat misschien wel, op te vangen en te voorkomen dat hij wegzakt in ziekte en uitvalt. Maar juist zijn goede zin en energie hervindt. Maar ja. Vind daar maar eens iets voor. Kortom: zorgen. 

Foto: Bob Steers – spitsmuisje voelt zich niet goed

OPLOSSING – bedrijfsabonnement: tijd investeren om elkaar te leren kennen, jou en je bedrijf enerzijds en anderzijds wij van De Troubadour. Zodat we gelijk in kunnen springen met “iets” wat precies past bij je bedrijf en bedrijfscultuur wanneer het er zelfs maar op lijkt dat er problemen gaan ontstaan. Narigheid voorzijn is beter dan genezen. 

+ Als het wringt tussen afdelingen, of groepen mensen binnen het bedrijf, of wanneer er ‘nieuwen’ bij komen en je wilt dat die snel opgenomen worden in de groep zonder gedoe. Dan kan het heerlijk ontspannend werken om met zijn allen samen creatief aan de slag te gaan met “de geest van het bedrijf”, in een ‘kunstwerk’ of een ‘voorstelling’ die je sámen maakt aan elkaar laten zien hoe en wat het mooie is van het bedrijf en waarom je er met zijn allen voor gekozen hebt om juist daar te werken. Als zo’n situatie ontstaat waarin ‘er wat moet gebeuren’, wil je daar niet ‘eindeloos’ op hoeven wachten. Met een abonnement gaan we gelijk effectief aan de slag voor je. 

+ Als het gaat om het opvangen van een enkele werknemer voordat hij/zij uitvalt door stapelende klachten (bv stress -> nek-/schouderpijn -> moe -> ziek -> burnout), of om hem juist bij het pad na ziekte-uitval weer terug aan het werk te krijgen op zo’n wijze dat hij niet binnen de kortste keren weer ziek is, dat vraagt om een brede aanpak ( ook wel 360 graden-aanpak, of holistische werkwijze genoemd). Zodat het modderige pad naar beneden omgebogen wordt naar een goed begaanbare weg naar boven. Of de weg naar boven, terug naar weer aan het werk, gemakkelijker, lichter wordt gemaakt. Een bedrijf wat bij ons bekend is, door ons gekend wordt, omdat het een abonnement heeft, kan mensen aanmelden om gelijk aan het traject te beginnen, zonder wachttijd.

 

RESULTAAT: het werkt lekker in een bedrijf waar de onderlinge verhoudingen goed zijn, waar iedereen weet dat hij of zij individuele begeleiding kan krijgen als dat nodig is. Dat geeft een veilig gevoel. Mensen die zich veilig voelen, voelen zich vrij om te groeien en uit hun comfortzone te stappen als de situatie daar om vraagt. En dat is fijn voor een bedrijf dat zich toekomstgericht wil ontwikkelen. Dat betekent voor jou: een hele zorg minder, een last van je schouders. Dus ook fijner werken, wetend dat dit vangnet er ligt, en in actie komt zodra jij daar behoefte aan hebt.

Een ontzorgd gevoel voor jou dat in plaats is gekomen van onbestemde zware lasten op je schouders. Voorkomen van kosten is besparen van geld.  

Foto: Sanne Steers – verschillende bloemen die er elk voor zich mogen zijn, bewegen samen als team

What’s in a name…en wat kun je ermee

Praktijk voor Natuurgeneeskunde, natuurgeneeskundig therapeut, natuurgeneeskunde …… de mensheid heeft zich wereldwijd al sinds eeuwen, millennia en nog langer bezig gehouden met ‘hoe houdt ik mijn familie en de mensen om me heen gezond, en hoe help ik ze terug gezond te worden als ze ziek zijn of ergens last van hebben?’ Daarvoor hebben ze in de praktijk van het dagelijks leven ontdekt wat wel, wat niet en wat nog beter werkte. Dicht bij de natuur levend, zowel bij de natuur van planten en dieren, als bij hun eigen menselijke natuur, vonden ze hun hulpmiddelen en remedies. Tegenwoordig zien we dit hele scala aan middelen en methodes als ‘aanvullende gezondheidszorg’. Aanvullend bij wat de wetenschap (vanuit gedeelten van de oorspronkelijke natuurgeneeskunde) verder uit heeft ontwikkeld tot de reguliere geneeskunde. Die is zeer waardevol. Het is terecht dat die vooraan staat wanneer mensen klachten hebben. Maar zeker wanneer het gaat om chronische, brede klachten, dan kan de moderne natuurgeneeskunde de reguliere geneeskunde aanvullen en een zeer waardevolle ondersteunende rol spelen.

DukunDruidCraft …..  dat is een samentrekking van drie woorden: Dukun [spreek uit: doe-koen], Druid [droe-id], Craft [kraft]. Een dukun is een medicijnman/-vrouw uit Zuid-Oost Azië, in dit geval meer in het bijzonder van Java. Een dukun werkt met energie, stenen / mineralen, kruiden, voeding en verhalen. Voor lichaam, geest en emoties verlichting gevend. Een druid, of druïde, is de Keltische, Europese tegenhanger van de dukun. De waarde van het woord, de kracht van verhalen, kruiden, muziek, beweging en energie kent hij, gaat er op een filosofische en praktische wijze mee om voor het welzijn van lichaam en geest. Craft is een afkorting van witchcraft, het zeer praktisch in het leven staan en wie het nodig heeft helpen met kruiden, aandacht en energie. Druidisme en Witchcraft staan zo dicht bij elkaar dat er een stroming is waarin ze zijn samengekomen in de tak DruidCraft.

En die Troubadour dan… dat is de dichterbij staande variant die vooral met muziek, woorden, verhalen en energie een positieve uitwerking wil hebben via de geest  en de emoties van plezier en geluk op het leven van mensen.

En de sjamaan, dat is oorspronkelijk de Siberische versie van de druïde / dukun. In de loop van de tijd is dat de algemene term geworden voor medicijnmannen en -vrouwen.

Healing, of heling is het woord dat gebruikt wordt om aan te geven, dat het doel dat wordt nagestreefd niet is “reparatie”, maar een bij elkaar brengen van lichaam en geest in een nieuwe harmonie, zodat iemand weer levensblijheid kan ervaren. Het is fijn als je geneest. Maar er zijn kwetsuren en ziekten waar je niet van kunt genezen. Ondanks die ziekte of kwetsuur of beperking kun je ernaar streven om het optimale uit jezelf en je leven te halen. Ervan te maken wat ervan te maken valt: leven in harmonie met jezelf en de mensen om je heen, levensblijheid.

Op al deze gebieden neem ik mijn taak zeer serieus, blijf constant bij leren. En ben lid van beroepsverenigingen.

Als natuurgeneeskundig therapeut ben ik lid van een beroepsvereniging, de Belangenassociatie Therapeut en Consument, BATC, en heb ik een AGB-zorgverlenerscode (90101782), een AGB-praktijkcode (90061292), en een Klacht- & Tuchtrechtnummer (KB.1603.1926). BATC is heel strikt in het hooghouden van de kwaliteit van de zorg en de aangesloten therapeuten, en wordt serieus genomen door zorgverzekeraars.

Vergoeding door zorgverzekeraars: In principe wordt zorg verleend door een bij BATC aangesloten therapeut door (de meeste) zorgverzekeraars vergoed via een aanvullende verzekering. Maar er is zoveel beweging op dat gebied, dat ik je aanraad om vooraf na te vragen bij jouw verzekeraar of zij je zorg vergoeden, en of dat geheel of gedeeltelijk is. Om zeker te weten dat je er op aan kunt, in deze constant veranderende ‘zorgmarktsituatie’, doe je er goed aan om je zorgverzekeraar te vragen of je op schrift kunt krijgen wat ze vergoeden, en tot welk bedrag (per dag, per afspraak, in het hele jaar).

Aanpak op alle levensgebieden van klachten en kwalen wordt door sommigen ook wel omschreven als ‘holistisch’, terwijl anderen het benoemen als ‘de 360-graden aanpak’. Hoe je het noemen wilt, maakt mij niet uit. Waar het op neer komt is dit: klachten en kwalen zijn zelden tot nooit alleen fysiek of alleen geestelijk. Het lichaam beïnvloedt de geest. De geest, het denken en emoties en herinneringen, beïnvloeden het lichaam. Het lichaam wordt beïnvloedt door wat het doet (bewegen of stilzitten), wat erin gestopt wordt (eten, drinken, snoepen), wat het meemaakt (vallen, verkouden worden, avondje stappen of naar een concert), wat het ervaart (warm, koud, droog, wind, dorst, honger, aanraking). Als je je niet lekker voelt, dan helpt het om op al die gebieden na te gaan wat er simpel veranderd kan worden om je te helpen je weer fijn in je vel te voelen, je levensblijheid terug te vinden. 

Concreet kijkend naar die ‘aanpak op alle levensgebieden’, hoe gaat dat in zijn werk? Eerst bepraten we wat je fijner, leuker, beter wilt. Of van welke klachten of kwalen je last hebt, waar je minder (of liefst geen) last meer van wilt hebben. Wat voor jou zou betekenen dat je klachten zoveel verminderd zijn, dat je er geen (of weinig genoeg) last meer van hebt. Of dat je een manier gevonden hebt om er mee om te gaan. Of dat bereikt is dat je je zoveel fijner voelt, dat je jezelf weer terug herkent.

Wat zou er voor jou veranderen moeten opdat je je happy voelt en levensblijheid ervaart.  Daarover praten we, en het kan zijn dat de inzichten die dan bij je boven komen, je al zover op weg helpen dat je weer verder kunt.

Het kan zijn dat er meer nodig is. Dan kijken we eerst naar wat het minst ingrijpend is: wat kun je veranderen aan je lifestyle. Wat kleinigheidjes kunnen soms heel veel doen.

Of naar wat op te lossen of makkelijker te maken is door te kijken naar wat je eet, en of je lichaam wel ‘gelukkig’ is daarmee, of liever iets heeft waar het meer de brandstof aan heeft waar juist jouw lichaam behoefte aan heeft. (Gezond eten en dieten zijn zeer zeker niet ‘one size fits all’!). Het kan iets simpels zijn, om dat juist wel te gaan eten, of niet langer, of anders bereid, dat je lichaam zoveel meer energie geeft, dat het makkelijker om kan gaan met je kwaal, zodat jij (bijna) geen klachten meer ervaart.

Het kan zijn dat er meer aan te pas moet komen, dan alleen kijken naar wat je zelf kunt doen met je inzichten voor je levenspad volgen, je lifestyle  bijstellen, eten en drinken aanpassen.

Dan eerst therapievormen met praten, met jou zelf dingen laten doen en ervaren, daarna pas dingen die figuurlijk gesproken dichter op de huid komen.

Als laatste pas dingen die ook letterlijk dicht op de huid komen.

Ik vind het belangrijk om zo min mogelijk invasief bezig te zijn bij het jou helpen je zelfhelend vermogen ‘aan te zetten’. Vandaar dus de geleidelijke gang van afstand naar nabijheid. Ik wil niet verder in jouw ‘sfeer’ komen dan nodig is, niet verder dan wat jij acceptabel vindt, om te voorkomen dat je het op wat voor manier dan ook als bedreigend ervaart.

De vijf natuurgerichte principes spelen hier ook altijd aan mee. Die zorgen voor een natuurlijke flow in wat er gebeurt, zowel tijdens het kennismakingsgesprek, de intake, als tijdens de consulten, behandelingen en (individuele of groeps-) activiteiten, die jou gaan helpen om zo goed mogelijk je levensblijheid te (her)winnen, je beter te gaan voelen, of zo goed mogelijk om te gaan met de situatie ‘die nu eenmaal zo is als die is’.

 De vijf natuurgerichte principes zijn: energie, prikkelgeleiding, drainage, voeding en psyche. Het zijn woorden, termen, die wel wat uitleg kunnen gebruiken om duidelijk te maken wat ze in deze contekst betekenen.

Energie, het eerste natuurgerichte principe: alles is energie. De lucht kan knetteren van de energie vlak voor een flinke onweersbui. Ook tussen mensen voel je soms de energie knetteren. Als je je niet lekker voelt, kun je zeggen dat je je niet fit voelt, of dat je geen energie hebt. In een ruimte kan een fijne, kalmerende energie hangen, of juist een activerende. Als je met iemand in gesprek gaat, stem je bewust of onbewust even af op elkaar, op elkaars energie. Electriciteit is energie. De minuscule stroompjes die je zenuwcellen doorsturen naar elkaar, en naar je spieren, je organen en je hersenen, die zijn ook energie. 

Het tweede natuurgerichte principe is prikkelgeleiding. Een kokend vuurtje geeft zijn energie door aan het water in de ketel. Dat water neemt de energie op en zet zich om in stoom. Als die ketel toevallig in een stoomlocomotief zit, dan geeft die stoom zijn energie af aan de zuigers en stangen en gaat de locomotief rijden. Het doorgeven van energie, zodat er iets met die energie kan gebeuren, dat noem je prikkelgeleiding. Als je te moe bent om verder te lopen, moeten je zenuwen dat bericht doorgeven naar je spijsverteringsstelsel. Als het daar nogal leeg is, moet je maag de prikkel naar je hersens doorgeven: honger! En als die prikkel aankomt bij je bewustzijn, en je ogen en je neus toevallig de prikkel opvangen (en doorsturen) dat je vlakbij een eettentje bent, dan gaat het helemaal goed komen. Soms worden prikkels niet goed door gestuurd. Of helemaal niet doorgestuurd. Omdat het ergens op de route vol of verstopt is, of omdat de binnenkomende prikkels niet net zo snel verwerkt kunnen worden als ze binnenkomen. 

Drainage, het derde natuurgerichte principe, komt dan om de hoek kijken. Na een hevige regenbui kan een straat blank staan, een grasland moerassig zijn. Dan kan het water niet snel of goed genoeg worden afgevoerd. Dat is vervelend om door het water te moeten klossen. Het kost je veel meer tijd en energie om te komen waar je  wezen wilt, als je door die nattigheid moet, dan wanneer je over droge grond had kunnen gaan. Als een kind net allerlei interessante dingen mee heeft gemaakt, dan moet het eerst ‘zijn mond leeg praten’ voor het in staat is nieuwe informatie op te doen. Of het nou een voorleesverhaal, of opmerkingen over ‘jas-aan-de-kapstok-en-voeten-vegen’ zijn, of een les op school. Iemand die zo veel prikkels heeft binnengekregen, dat hij of zij er daas en overprikkeld van is (geroezemoes op een feest, of naar de kermis met alle heftige licht- en geluidsindrukken geweest, of te veel en te lang achterelkaar door gewerkt of gestudeerd), zal eerst ‘bij moeten komen’, voor hij of zij in staat is om nieuwe prikkels niet als ‘bombardement te ondergaan’ maar als ‘zinvolle informatie op te pakken’. Er kan van alles ‘te lang, te veel, te heftig, te zwaar’ zijn geweest, waardoor de prikkelgeleiding is vastgelopen, waardoor iemand van alles en nog wat niet meer kan. Ook het meegemaakt hebben van akelige dingen kan zorgen voor ‘verstopping’, of wanneer je niet zelf die akelige dingen mee hebt gemaakt, maar een ouder, of familieleden. De energie van de bij die familieleden vastgezette informatie kan voor jou een bombardement aan niet te verwerken indrukken opleveren, zodat het ook bij jou vast kan gaan zitten. En van wat je niet kwijt kunt, maar wel kwijt zou moeten, word je niet gezonder. Een straat die blank blijft staan na een regenbui, dan gaat het water mee de huizen in en daar gaat het schimmel en rot opleveren. Huizen met schimmel en rot gaan voor de mensen die erin wonen klachten aan ademhaling en gewrichten opleveren. Een grasland dat zompig moerassig blijft na een regenbui, daar krijgen de koeien en paarden zere poten van. En honger, want de planten rotten weg als ze onder staan. Door een teveel (aan water op het land) krijgen die dieren dus een tekort (aan planten om op te eten).

Voeding, het vierde natuurgerichte principe. Als energie (in welke vorm dan ook) niet door kan stromen, en een ‘te veel’ niet weggewerkt kan worden, waardoor blokkades ontstaan, dan ontstaan er ook tekorten. Honger. Honger kan heel letterlijk naar eten zijn. Maar iemand kan ook hongeren naar aandacht, of voeding voor de geest. Kinderen die hongeren naar kennis en leren-lezen-en-schrijven, maar dat nog niet mogen, daar treedt ook stagnatie op: er is geen energie die rond kan stromen. Ik heb letterlijk meegemaakt dat kinderen die zich geestelijk niet konden ontplooien achterbleven in groei, net zoals gebeurt met kinderen die geen fysiek voedsel krijgen. Als die kinderen eindelijk weer (geestelijk of fysiek) voedsel kregen, dan gingen ze weer groeien. Maar niet alleen bij kinderen werkt dat zo. Ook voor volwassenen kan het hongeren zijn om geen toegang te hebben tot bv bibliotheek, concertzaal, kerk, sport, natuurgebieden. Of geen sociale contacten (meer) te hebben. Daar kan een mens ziek van worden.

Het vijfde en laatste natuurgerichte principe is: psyche. Wat daar hier mee wordt bedoeld is ruimer dan alleen ‘verstand en nadenken’.  De psyche speelt een grote rol bij hoe je in het leven staat. Hoe je dingen ervaart. Wat je überhaupt waarneemt van wat er bij je in de omgeving is. Hoe je interpreteert wat je waarneemt. Of je ‘van te voren al weet hoe iets toch vast wel weer zal gaan’, of dat je open en niewsgierig als een kind om je heen kijkt om zoveel mogelijk van wat er is in je op te nemen. Je psyche sorteert voor wat je aan indrukken opneemt, en bepaalt hoe je die indrukken classificeert, ordent, van betekenis voorziet. Als je in staat bent om onbevangen naar nieuwe dingen te kijken, en ervan te leren, ben je in staat om je gewoonten te veranderen. Als je van te voren al meent te weten (doordat je psyche door wat voor oorzaak dan ook geen souplesse (meer) heeft), hoe iets ‘vast wel weer zal uitpakken’, dan is veranderen lastig. En verandering, waarin dan ook, is nodig wanneer je ernaartoe wilt werken dat je minder tot geen last meer van je huidige klachten hebt, als je toe wilt werken naar een gezonder, maar in ieder geval: levensblije toekomst.

Beroepsverenigingen

Als natuurgeneeskundig therapeut ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging BATC  (Belangenassociatie Therapeut en Consument).

Verder ben ik aangesloten bij: Stibag (Stichting Bevordering Alternatieve Geneeskunde); VenVN (Verzorgenden en Verplegenden Nederland); OBOD (Order of Bards, Ovates and Druids); IPPA (International Positive Psychology Association); TBN (Tarot Beroepsvereniging Nederland)

Meer informatie

Kosten – die je misschien beter “investering in een aangenamer leven” kunt noemen… 

Omdat ik aangesloten ben bij BATC worden bepaalde therapieën door de zorgverzekeraars  (deels) vergoed als je een aanvullende zorgverzekering hebt waaronder complementaire zorg valt. De regels voor wat niet en wat wel (en in welke mate) vergoed wordt, zijn constant in beweging. Vraag dus eerst zelf bij je eigen zorgverzekeraar na of ze (een gedeelte van) de declaraties betalen. 

Als je een indicatie hebt voor een pgb, dan hangt het af van de hoogte van je budget en van wat het Zorgkantoor en de SVB voor jouw specifieke geval als vergoeding willen betalen, of je de declaratie daar geheel mee kunt betalen.

Voor particulieren is het uurtarief afhankelijk van de soort oplossing die gekozen wordt (“Individueel, Praktijk”; “Individueel, aan huis”; “Groepsactiviteiten”) en staat op de desbetreffende bladzijde. Voor bedrijven en instellingen die een abonnement nemen om op oproep zorg voor een werknemer of client te kunnen vragen, hangt de prijs af van waar exact de behoefte aan is. Dat is iets om over in gesprek te gaan. Daar lees je meer over op bladzijde “Bedrijfsabonnement”.

Of vul hieronder het contactformulier in, dan kunnen we gelijk een datum en uur voor een gratis kennismakingsgesprek afspreken. 

 

Contact

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.